Египет с Български институт по египтология

Египет с Български институт по египтология и лектори: проф. Сергей Игнатов и доц. Емил Бузов

Екскурзии

Държави: Египет, България

Маршрут: Кайро, Луксор, Хургада, София

Продължителност: 8 дни / 7 нощувки

Дати: 16.11.2024 - 23.11.2024

3600 лв.

Описание

Пътуването е предназначено за всички, които искат да се докоснат до свещените места на Древен Египет и имат желание да научат повече за културата, религията и езика на тази велика, древна цивилизация.

Този пътуващ семинар е единствен по рода си в България, защото Ваши лектори на място отново ще бъдат египтолозите, преподаватели в Нов български университет: проф. Сергей Игнатов д.н и доц. д-р Емил Бузов.

Програма

1 ден (16.11.2024): София – Кайро (Гиза)
Среща на летище София за полет до Кайро. Пристигане в Кайро. Посещение на музея на открито в района на Хелиопол в сърцето на мегаполиса Кайро. Там се е намирал един от главните култови центрове от епохата на Старото царство, заедно с важния Слънчев храм, посветен на Твореца. Ще разгледаме и запазения обелиск на Сенусерт I, който днес се издига в Хелиопол. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ден (17.11.2024): Гиза
Закуска. В 7.00 тръгване от хотела към Гиза за посещение на пирамидите и Сфинкса (за желаещите доплащане на място за влизане в Хеопсовата пирамида – 900 EGP, вход за пирамидата Микерин или Хефрен – 220 EGP – заплащане с карта на входа). При възможност – посещение на традиционна местна парфюмерия. Обяд в местен ресторант (напитките се заплащат допълнително). Продължаваме с посещение на музей в Кайро. Вечеря. Нощувка.

3 ден (18.11.2024): Саккара
Закуска. В 7.00 тръгване за целодневно посещение на района на Саккара с включен обяд в местен ресторант (напитките се заплащат допълнително) – стъпаловидната пирамида на царя Джосер, първата пирамида от епохата на Старото царство. Разглеждане на гробници и пирамиди от Старото и Новото царство и Късния Египет, Серапеум (за желаещите – доплащане на място за влизане от южния вход в стъпаловидната пирамида – 100 EGP, южната гробница – 100 EGP). При възможност посещение на магазин за папирус, където ще се запознаете с технологията на изготвянето им. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ден (19.11.2024): Кайро – Луксор
Закуска. Освобождаване на хотела. Трансфер до летището за директен полет до Луксор. Обяд. Посещение на храма на Луксор. Възможност за организирано посещение на традиционния пазар в Луксор. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

5 ден (20.11.2024): Луксор
Възможност за допълнителна екскурзия Балон до Луксор и долината на царете – 220 лв. на човек: Тръгване от хотела между 04.15 и 04.30. Пресичане на река Нил от източното до западното крайбрежие. По време на пресичането на реката ще бъде предложено чай или кафе с кекс. След пристигане на западното крайбрежие ще се качите на балон и ще летите между 30 и 45 минути, като ще може да видите от високо р. Нил, Луксор, долината на Царете и др. В зависимост от скоростта на вятъра и течението, пътешествието с балона ще приключи на източния или западния бряг. Трансфер обратно до хотела или директно взимане на хората от балона за екскурзионната програма. Връщане - около 07.30 часа. Точните часове и дали трябва да се освободи кораба предварително ще бъдат уточнени на място.
Закуска. Отпътуване към Западния бряг, посещение на забележителните Мемнонови колоси, от времето на царя Аменхотеп III, Долината на царете, където се намират великолепно изписаните гробници на най-прочутите владетели на Новото царство – 3 от гробниците са включени във входния билет (за желаещите доплащане на място в египетски паунди (EGP) за посещение на допълнителни гробници: прочутата гробница на Тутанхамун, открита от египтолога Хауърд Картър – 300 EGP, има допълнителен вход и за други гробници, като на Рамзес VI – 100 EGP, Сети I – 1400 EGP). При възможност – посещение на магазин/работилница за алабастър. Обяд. Продължаваме с посещение на забележителния храм на царица Хатшепсут в Деир ел-Бахри. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

6 ден (21.11.2024): Луксор
Закуска. Посещение на заупокойния храм на Рамзес III в Мадинет Хабу. Посещение на селището и некропола в Деир ел-Медина, където се намират домовете и богато украсените и много добре запазени гробници на строителите на царските гробници в Долината на царете. (билетът включва посещението на 3 гробници, в зависимост, кои са отворени за посещение, гробница срещу допълнително заплащане – Пашеду – 100 EGP). Обяд. Продължаваме с посещение на долината на цариците, където се намират чудесно запазените гробници на царици, царски синове и дъщери, както и велможи от епохата на Новото царство и от времето на Третия преходен период – 3 от гробниците са включени във входния билет, като красиво изписаните гробници на царските синове на царя Рамзес III: Хаемуасет и Амунхерхепешеф. (За желаещите срещу доплащане на място може да се посети прочутата, великолепно декорирана и едно от върховите достижения на древноегипетското майсторство – гробницата на царица Нефертари, любима жена и съпруга на великия Рамзес II – 1800 EGP). Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

7 ден (22.11.2024): Луксор – Хургада
Закуска. Освобождаване на хотела. Посещение на храмовия комплекс Карнак – най-големият храмов комплекс в света и музей на открито, посветен на Твореца Амун Тивански. Ще видим и част от възстановената процесуална алея със сфинксове, която свързва Южното светилище- Луксорския храм, с този в Карнак, използвана по времето на празника Опет, по която са минавали церемониалните ладии на божествената триада – Амун, Мут и техният син Хонсу. Обяд в местен ресторант (напитките се заплащат допълнително). Продължаване към Хургада (около 330 км – 5 часа). Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

8 ден (23.11.2024): Хургада – София
Закуска. Освобождаване на хотела. Трансфер за летището в Хургада за полет към София. Пристигане в България.

Пакетната цена включва:

 • Самолетни билети с директен чартърен полет София – Кайро / Хургада - София с включени летищни такси
 • 3 нощувки с вечери и закуски в района на Гиза в Oasis Hotel 4*, Pyramids Park 4* или подобен
 • Самолетен билет Кайро – Луксор
 • 3 нощувка със закуски и вечери в хотел Steigenberger Luxor 5* или подобен
 • 1 нощувка на All inclusive в района на Хургада в Pharaoh Azur Resort 4* или подобен
 • Всички необходими трансфери по посочената програма с комфортен автобус
 • Посещение на района на Хелиопол.
 • Екскурзия с посещение на пирамидите в Гиза, сфинкса, и музей в Кайро с включен обяд (без включени напитки).
 • Екскурзия с посещение на Саккара с включен обяд (без включени напитки)
 • Екскурзия с посещение на храма в Луксор
 • Екскурзия с Долината на царете и храма на царица Хатшепсут с включен обяд (без включени напитки)
 • Екскурзия с посещение на Мадинет Хабу, Деир ел Медина и Долината на цариците с включен обяд (без включени напитки)
 • Екскурзия с посещение на храмовия комплекс Карнак в Луксор с включен обяд (без включени напитки)
 • Входните такси за посещаваните обекти, посочени в програмата
 • Беседи по обектите от българските египтолози (проф. Сергей Игнатов и/или доц. д-р Емил Бузов)
 • Медицинска застраховка с асистанс с покритие 10000 евро към ЗД Евроинс
 • бакшиши за екскурзоводите и шофьорите от страна на обслужващата фирма – 50 USD на човек

Пакетната цена не включва:

 • Входна виза за Египет – 25 USD – заплаща се на място при пристигане
 • Допълнителни екскурзии, невключени в програмата по-горе:
  • Балон до Луксор и долината на царете – 220 лв.
 • Изхранването освен посоченото по програмата
 • Напитките по време на храненията (с изключение на: по време на закуските има включени вода, чай, кафе и безалкохолни напитки; по време на престоя в Хургада при настаняване на All inclusive са включени алкохолни и безалкохолни напитки през целия ден съобразно концепцията на хотела).
 • Лични разходи
 • Такса гориво и вредни емисии – обявява се 21 дни преди полета от чартърната компания
 • Застраховка отмяна на пътуването към ЗД Армеец АД или ЗД Евроинс.

Допълнително:

 • *изпълнението на описаната програма може да претърпи промени в последователността, но всички описани обекти по програмата ще бъдат посетени.
 • Пакетната цена е валидна при 30 записани туриста.
 • Срокове за записване:
  • депозит 30% при записване
  • доплащане до пълната сума до 15.10.2024.
 • Условия за анулация:
  • При отказ от пътуване след 15.07.2024 – 30% неустойка.
  • При отказ от пътуване след 15.09.2024 – 50% неустойка.
  • При отказ от пътуване след 15.10.2024 – 70% неустойка.
  • При отказ от пътуване след 01.11.2024 – 100% неустойка.

*При значителни промени на курса долар-евро туроператорът си запазва правото за корекция на цената!

Цената е платима в лева, по фиксинга на БНБ в деня на плащането!

Гарант на “В.Корект” по отговорност на Туроператора е ЗК «Лев Инс» АД със застрахователна полица № 00088321/13062110000361/08.04.2021.

Стандартни условия за записване по програми на Туроператор В. Корект

Tози сайт използва 'бисквитки'. Оставайки на сайта се съгласявате с използването на 'бисквитки' от наша страна. Съгласявам се Научете повече