Кратка и дълга програма за опознаване на Иран

Иран с проф. Иво Панов

Екскурзии

Държави: Иран

Маршрут: Техеран, Исфахан, Язд, Шираз, Ахваз, Суза, Керманшах, Хамадан

Продължителност: 16 дни / 15 нощувки

Дати: 4.11.2023 - 19.11.2023

3900 лв.

Описание

От Дома на неверието до Вярата е само дъх един единствен!
От Света на съмнението до Увереността е само дъх един единствен!
Във този скъпоценен дъх един едининствен ти щастлив бъди!
Защото облагата от нашия живот е само този дъх един единствен!

Втечнен рубин е вѝното, гарафата е рудник,
купата тяло е, а вѝното в нея – душа!
А кристалната чаша, от вѝното засияла,
е от сълзи, в които кръвта на лозата е скрита!

Омар Хайям (1048 – 1131)

Ако попитате какво е Персия/Иран, отговорите ще дотичат сами при вас. И всеки от тях ще бъде верен. Персия/Иран е страна на поетите, страна на розите и на славеите, страна на изяществото и на източната мъдрост, страна на поразителните контрасти. Персия/Иран е страната, получила в наследство могъщата култура на древните месопотамски цивилизации. Тя е още страна с двадесет и пет вековна държавност, преминала през ада на историята, преживяла страховитите нашествия на елини, араби, тюрки и монголи, но устояла и успяла да съхрани самобитния си дух, своята духовна и национална идентичност.
Ако желаете да се докоснете до магнетизма на тази страна, ние сме на ваше разположение. На ваше разположение ще бъде и основателят на специалност „Иранистика” в СУ „Св. Климент Охридски” и неин дългогодишен ръководител (1993 – 2020) – проф. д-р Иво Панов, понастоящем директор на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) в Софийския университет. Проф. Панов има двадесет посещения в Иран. Той превежда за първи път у нас философските четиристишия на Омар Хайям от древни персийски оригинали. Превежда и „Шах-наме” („Книга за царете”) на персийския Омир – Фердоуси. Българският иранист превежда и „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски на персийски език. А за научната редакция на двутомния Българско-персийски речник най-изявеният наш учен в областта на персийската култура получава през 2014 г. Голямата награда „Книга на годината“ на Иран. Освен познавач на езика и нравите на персите, проф. Панов вече 30 години преподава „История и цивилизация на Персия и Иран”. Присъствието му в екипа ще допринесе участниците да усетят още по-силно колорита, очарованието и магията на тази страна.

Програма

1 ден (4.11.2023): Среща на летище София, Терминал 2 за полет с прекачване към Иран. Пристигане в Техеран. Посрещане от местния представител. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

2 ден (5.11.2023): Техеран
Закуска.
Посещение на двореца „Голестан“, построен през XVIII век – удивителен комплекс с красива градина и басейни. Голяма част от декорацията е от XIX век, когато местните гаджарски архитекти съчетават традиционния персийски стил със западни и руски елементи. Дворецът е от най-старите постройки в съвременен Техеран и се смята за шедьовър от времето на Гаджарската династия.
Следващият обект е пазарът на Техеран.
Следобеда ще посетим „Националния исторически музей на Иран”, където ще видим впечатляващи находки от 5000 г. пр.н.е. и от по-ново време. Ще се запознаем накратко и с историята на страната.
Връщане в хотела. Вечеря*. Нощувка.

3 ден (6.11.2023): Техеран
Закуска. Денят започва с посещение на прекрасния дворцов комплекс „Саад Абад”. Това е мястото, където е извършена коронацията и сватбените процесии на династията Пахлави, от която са последните двама шахове на Иран. Сега дворецът е музей с внушителна колекция, в която има включително лични вещи на последните двама ирански монарси. По време на посещението ще видим и специалната галерия на последната иранска шахкиня, посветена на изкуство от XX век.
Ще продължим към пазара „Тажриш” и мавзолея „Емамзаде Салех” – в северната част на Техеран.
Насочваме се към Дарбанд – старо селище в Шамиран. Разположено е на 1700 м надморска височина и е една от началните точки за покоряване на Алборзския масив. Тук има много традиционни чайни и ресторанти, като ще имаме възможност да обядваме в един от тях.
Продължаваме към моста „Табиат” („Природа”) – пешеходен мост, построен от младата архитектка Лейла Арагхиан, получила специална международна награда за проектирането му. Завършен е през 2014 г. и е дълъг 270 м, като позволява на пешеходците да пресекат огромния булевард „Шахид Модарес” и да се прехвърлят от един парк до друг. Ще се качим на модернистичното съоръжение и ще се насладим на атмосферата и гледката, която то предлага.
Връщане в хотела. Вечеря*. Нощувка.

4 ден (7.11.2023): Техеран– Кашан – Исфахан (около 500 км)
Закуска. Отправяме се към Кашан.
Кашан е известен със своите текстил и керамика, но сега е по-известен с градината Фин и обширния пазар и хамамите (баните).
Градината Фин (UNESCO) е първото място, на което ще се спрем, за да се насладим на впечатляващия персийски стил с множеството басейни, водоскоци и водни алеи, захранвани с вода от извиращи от пясъците на пустинята карстови извори.
В Кашан се продава и един от най-известните местни специалитети - розовата вода.
Обиколката на града ще продължи с посещение на традиционната къща Боруджерди, построена преди около 130 години по време на управлението на Гаджарската династия от известния ирански архитект Устад Али Марям. Собственик е бил Хадж Сейед Хасан Натанзи – известен търговец, който си партнирал основно с търговци от град Боруджерд. Това е причината и къщата да е известна под това име.
Ще имаме време да видим и пазара – огромен комплекс, изпълнен с хамами и джамии. Един от хамамите е превърнат в традиционна чайна, която ще бъде мястото, в което ще можем да си починем от търговията на пазара.
Продължаваме към Исфахан. Исфахан е столица на Сефевидската държава през XVII-ти век и оттогава е един от великите градове – с огромен архитектурен подем, безкрайно богат и политически силен. Европейци, османци, индийци и китайци посещават града – сърцето на древната Персийска империя. Величието му е вдъхновил създаването на афоризма „Еsfahan nesf-e jahan” („Исфахан е половината свят”).
Ще започнем опознаването на града като видим някои вековни елегантни мостове над река Заяндеруд (Раждаща живот). Мостът „Шахрестан” от XIV-ти век например пресъздава големите древноримски акведукти и това е най-старият мост на Иран. Други известни мостове над реката са „Си-о-се пол” („33-те моста“) и „Хаджу”. Си-о-се пул има 33 изкусно изградени каменни арки, върху които е стъпил мостът. Те позволяват на водата спокойно да се оттича през пролетта.
Вечеря*. Нощувка.

5 ден (8.11.2023): Исфахан
Закуска. Пътешествието продължава към площада „Нагш-е джахан” („Ликът на света”), наричан още „Площада Имам”. Създаден през XVII-ти век и е вторият по големина открит площад в света след Тянанмън в Пекин. На площада се намира джамията „Шах” от XVII-ти век, сочена като шедьовър на ислямската архитектура и лесно разпознаваема по нейните впечатляващи облицовка, купол и минарета. Ще посетим и джамията „Шейх Лотфоллах”, известна като „Дамската джамия“ , тъй като е построена за харема на шаха. Прочута с оцветения в светлосиньо купол. Отвътре, в центъра на красивия купол, слънчевите лъчи огряват опашката на паун, която променя дължината и формата си в зависимост от слънцестоенето. В двореца „Али Капу” ще се възхитим от уникално красивия „Музикален салон“ . Ще стъпим на балкона, от който царете от Сефевидската династия са наблюдавали състезанията по поло, провеждани на площада.
Ще завършим посещението на площада в пазара „Кейсарие”, където има стотици местни занаятчии. Това е чудесно място за закупуване на керамични или емайлирани съдове, бижута и изкусно създадени игри за маса (шах, табла, карамбол…).
Следващият обект е дворецът „Чехел сотун” („Четиридесетте колони”), разположен сред добре поддържан парк. Пред него е изграден продълговат воден басейн. Построен е от шах Абас II за забавление и приеми на двора. Влизайки през навес, подпрян от 20 високи дървени колони, ще се насладим на просторната с богато украсена зала с фрески, рисунки и мозайка. „Залата на огледалата“ спира дъха.
Връщане в хотела. Вечеря*. Нощувка.

6 ден (9.11.2023): Исфахан
Закуска. Опознаването на Исфахан продължава. В арменския квартал ще вникнем по-дълбоко в историята и културното многообразие на Иран, като ще посетим няколко християнски черкви от XVII-ти век като катедралата „Ванк” с богато украсения интериор и неповторимото припокриване на ислямски и европейски архитектурни елементи.
Следобеда ще посетим двореца „Хашт Бехешт“ и градините му.
Ако времето не ни притисне и е позволено посещението им, в Исфахан ще посетим и архитектурния атракцион „Джомбон-е минар” („Люлеещите се минарета”).
Връщане в хотела. Вечеря*. Нощувка.

7 ден (10.11.2023): Исфахан – Наин – Язд (около 3.46 часа – 323 км)
Закуска. Пътешествието продължава в посока към Язд. Ще се спрем в Наин – древна общност с корени от VIII-ми век. Ще посетим „Джамията на Наин” и ще продължим.
Запътваме се към малкия град Мейбод, където от пръв поглед ще забележим поразително еднаквата архитектура на сградите, построени с тухли от непечена глина, но имайки предвид, че е бил част от древните търговски пътища, Мейбод предлага и впечатляващи места за посещение като „Кервансарая”. Построен е в типичен сефевидски стил с веранди, покрити коридори и близо 100 стаи, някои от които днес се използват като занаятчийски работилници. В местната ледница ще научим за тънкия слой глина и подземните стаи, които позволяват на жителите да имат място за съхранение на храната, дори и при изключително горещото пустинно време, още преди създаването на хладилниците.
Продължаваме към Язд, за да се настаним в хотела. Вечеря*. Нощувка.

8 ден (11.11.2023): Язд
Закуска. Язд е най-старият постоянно обитаван град в Иран. Неговият силует е характерен с минаретата и изкусно-създадените вятърни кули, които улавят пустинните бризове, за да охлаждат домовете през горещите летни месеци. Язд е също център на иранската Зороастрийска общност. Обиколката ни ще започне от т.н. „Кули на мълчанието“ , ще научим интересни подробности за погребалната традиция на тази предшестваща исляма религия. До 1965 година ритуалът по трупополагането се е прилагал, докато не бива забранен от последния ирански монарх.
Във все още действащия зороастрийски „Храм на огъня“ ще видим Вечния огън, за който се смята, че гори непрекъснато от 1500 години насам. Това е важно поклоническо място, в което ще научим нови подробности за „монотеистичния дуализъм” на зороастризма.
На площада „Амир Чакмак” ще видим впечатляващата „Хусейния” – сборна зала за шиитски церемонии. С трите реда врязани ниши с перфектни пропорции фасадата е най-фотографираната забележителност в града.
Ще посетим и „Петъчната джамия”, построена през 1324 година, която сега е с едно от най-високите минарета в страната.
Показвайки много други исторически места в Язд и красиви домове, ще насочим вниманието си и към градината „Доулат Абад”. В нея има дълъг басейн, над който хвърлят сянка вековни кипарисови дървета. В единия край е разположен хексагонален павилион от XVIII-ти век с красива стъклена облицовка и елегантна вятърна кула – най-високата в Иран. Ще се озовем сред цъфтящи плодови дървета и красиви декоративни храсти.
Връщане в хотела. Вечеря*. Нощувка.

9 ден (12.11.2023): Язд – Шираз (449 км около 5.15 часа)
Закуска. Освобождаване на хотела и отправяне в посока град Шираз.
Ще посетим Пасаргад (UNESCO) – първата Ахеменидска столица, както и гробницата на основателя на империята Кир Велики, наречена „Майката на Соломон”. Александър Македонски на два пъти посещава гробницата, за да се поклони пред делото на една велика личност.
Продължаваме към мемориалния комплекс „Нагш-е-Ростам” („Образът на Ростам”), където Дарий и неговите наследници са погребани. Изградено в планински скален масив, това място е впечатляващо със своите мащаби и няма да разочарова никого дори и след Персепол. Тук ще видим и гробницата на Зороастър - основателят на първата персийска религия – зороастризма.
Специално време отделяме на втората Ахаменидска столица – Тахт-е-Джамшид (Персепол) – архитектурен комплекс, чието строителство започва по време на управлението на Дарий Велики и продължава цели 70 години. В древния свят не е съществувала по-грандиозна столица от Персепол.
Най-впечатляващи в нея са величествените останки от монолитно строителство, клиноподобните надписи и релефите, описващи историята на древни владетели и царе, идвали в Персепол, за да отдадат своята почит към персийския „Шахин-шах“ („Царе на царете“).
Продължаваме към Шираз, за да се настаним в хотела. Вечеря*. Нощувка.

10 ден (13.11.2023): Шираз
Закуска. Посещение на джамията „Наср ал-Молк", централната джамия на няколко крачки от пазара „Вакил“. Построена е по време на управлението на Мирза Хасан Али Наср ал-Молк (един от управниците на Гаджарската династия). Строежът й продължава 12 години до 1888 г. Вътрешната част разкрива впечатляващи дизайнерски шедьоври с удивителни цветове. Това е място, където светлината и преклонението се преплитат. Джамията чудотворно оживява с лъчите на слънцето и цветовете се раздвижват през деня като танцуващи дервиши. Отраженията по подовете, стените, арките и шпиловете на кулите и посетителите са като цветни топки, които докоснати от слънчевите лъчи, се разпръскват на хиляди пеперуди.
Посещението продължава към благоуханната градина „Наренджестан”, създадена през XIX век по време на Гаджарската династия.
Ще разгледаме „Цитаделата на Карим Хан“ , построена по времето на династията Занд. Ще имаме възможност да се пазарим на многолюдния пазар „Вакил” в стотиците магазини с красиви дворчета, включително и в „Древния кервансарай“.
Отделяме особено внимание на мемориалните комплекси на Саади и на Хафез – две от най-големите имена на персийската класическа литература (IX -XV век). Хафез - поет, в чието творчество персийската поезия достига своя апогей. Саади е поетът философ и моралист, пътешественикът, създал две от най-прочутите произведения на персийската литература „Голестан” и „Бустан”.
Връщане в хотела. Вечеря*. Нощувка.

11 ден (14.11.2023): Трансфер до летището. Излитане за България.
Край на кратката програма!

ДЪЛГА ПРОГРАМА:
Ден 11: 14.11.2023 (вторник) Шираз – Ахваз (около 7.22 часа – 544 км)
Закуска. Отправяме се към Ахваз, като по пътя ще посетим няколко обекта от времето на Еламското царство (3-5 хиляди години назад) и на Сасанидската империя (преди 1800 години). Паметници от огромно историческо и културно значение.
Ще посетим „Танг-е Чоган“ – долина с течаща река на север от древния град Бишапур. Там са разположени 6 скални релефа, разказващи историята на загубата на армията на Римската империя от Сасанидския цар Шапур II (309-373), както и цар Бахрам II (276-293), покорил арабите и усмирил въстаниците. Останките на Бишапур са разположени на юг от съвремения Фалян в област Казерун на античния път между Парса (Персепол) и Елам. Пътят е свързвал Сасанидските столици Истахр (съвсем близо до Персепол) и Ктесифон.
Продължаваме към Ахваз, за да се настаним в хотела. Вечеря*. Нощувка.

12 ден (15.11.2023): Ахваз – Суза – Шущар (около 4 часа – 195 км)
Закуска. Отпътуваме за Суза (Шуш).
По пътя ще посетим „Чога Занбил” (под егидата на UNESCO) – антични останки от Еламското царство в Хузестан. Това е един от малкото съществуващи зикурати извън Месопотамия. Чога Занбил в превод означава „Хълмът Занбил”. Построен е през 1250 г. пр. н.е. от цар Унташ Напириша в почит на бог Иншушинак.
В Суза ще посетим останките от комплекса Ападана. Ще посетим и гробницата на Даниел като вниманието ни ще привлекат древни тухлени стени и каменни колони.
По пътя ще се отбием и в Шущар, островен град в Сасанидската империя, известен с древната си хидравлична система и със сложната си напоителна система, която може да бъде датирана от времето на Дарий Велики - 5-ти век пр. н.е.
Настаняване в хотела. Вечеря*. Нощувка.

13 ден (16.11.2023): Шущар – Керманшах (около 5.20 часа – 355 км)
Закуска. Освобождаване на хотела. Придвижване към Керманшах. По пътя ще се спрем в Хорам Абад, където ще посетим двореца Фалак ал-Афлак – разположен на висок хълм със същото име – една от важните постройки от времето на Сасандиската империя.
Вечерта пристигаме в гр. Керманшах. Настаняване в хотела. Вечеря*. Нощувка.

14 ден (17.11.2023): Керманшах – Хамадан (около 2.43 часа – 186 км)
Закуска. Освобождаване на хотела. Отправяне към Хамадан.
По пътя ще посетим „Бехистунския (Бисотунския) надпис” на цар Дарий (под егидата на UNESCO), който е сред най-големите скални барелефи в света. Този надпис разказва историята на Дарий Велики и неговите победи по бойните полета. Информацията е толкова детайлна, че възниква въпросът как ахеменидите са успели да оставят толкова подробни и ценни сведения и какво са целели с това.
В края на деня ще посетим и сасанидските барелефи в „Таг-Бостан” – културно-исторически обект, създаден от представителите на сасандиската династия. Изображенията онагледяват най-вече победите на сасанидските шахове. Те са пример за изящната скулптура в Иран. Впечатляващо е, че тези релефи са оцелели при ураганни ветрове и поройни дъждове, под невероятни горещини и мразовити студове, и все още са ясни и детайлни.
Провинция Хамадан се намира в северозападната част на Иран, известна със стафидите си (1500 хектара винени насаждения) и като втория по значимост килимарски район след Керман. Една от най-красивите забележителности на Хамадан е „Гробницата на Естир и Мардохей”. Това е лобното място на Естир (шахкинята на Персия, съпруга на Артаксеркс II Мнемон) В град Суза (перс. Шуш) се е намирала една от резиденциите на персийските царе. Мардохей е бил братовчед на Естир и втори по ранг в Персийската империя. Според библейската легенда двамата спасяват еврейските поданици на империята, поради което, в знак на признателност, преди 11 века на двамата е построен мавзолей от тухли и камък. Тази светиня е място за поклонение на евреите, но и място за поклонение на мюсюлманите.
Настаняване в хотела в Хамадан. Вечеря*. Нощувка.

15 ден (18.11.2023): Хамадан – Техеран (около 3.40 часа – 319 км)
Закуска. Освобождаване на хотела. Нашето опознаване на Хамадан продължавана с древния дворец Екбатана (Хегматана) се намира в град Хамадан и е от VI-ти век пр.н.е. Конструкцията е от времето на Мидиийската империя.
Следва посещение на Мемориалния комплекс на Авицена. Абу Али ибн Сина (Авицена) е най-прочутият персийски философ, лекар практик и теоретик. Автор е на близо 450 трактата на различни теми, от които около 240 са съхранени. 150 от запазените трактати са на философска тематика, а 40 – на медицинска. Само неговият прочут „Канон на медицината“ е превеждан над 20 пъти на латински език.
Отправяме се към надписите „Гандж-наме“ . Тези надписи са реликва от периода на ахаменидските царе Дарий и Ксеркс. Намират се в долината Абас Абад и са изсечени върху масивен каменен отломък.
Насочваме се към Мемориалния комплекс „Баба Тахер“ , разположен в парк, заобиколен от цветя и криволичещи пътеки. Баба Тахер е известен като един от най-цитираните и уважавани поети на иранската литература. Известен е под името Баба Тахер Орян (перс. „орян” – букв. „гол”, разсъблечен”), което предполага, че е бил странстващ дервиш.
Следващият впечатляващ обект е „Гонбад-е Алавиан” (или „Сводът на алавитите” – интересен мавзолей от XII-ти век, от късния селджукски период.
Продължаваме към Техеран.
Настаняване в хотела. Вечеря*. Нощувка.

16 ден (19.11.2023): Техеран – София
Излитане от Техеран с транзитен полет. Пристигане в София.

Пакетната цена включва:

 • Самолетни билети:
  • По кратката програма: София – Техеран / Шираз – София с включени летищни такси и чекиран багаж до 30 кг
  • По дългата програма: София – Техеран – София с включени летищни такси и чекиран багаж до 30 кг
 • 9/15 нощувки със закуски в 4* хотели по програмата
 • Вечеря (или обяд) във всеки ден от програмата в местен ресторант. В някои от дните вечерята може да бъде заменена с обяд с цел за по-оптимално изпълнение на програмата.
 • Транспорт с комфортен автобус по програмата
 • Всички входни такси по посочената програма
 • Богата екскурзионна и познавателна програма съгласно описанието по-горе
 • Медицинска застраховка
 • Екскурзоводско обслужване
 • Беседи и разяснения от проф. д-р Иво Панов
 • Покана за виза

Пакетната цена не включва:

 • Полагане на виза – 75-80 евро – заплаща се на летището при пристигане
 • Медицинска застраховка при полагане на виза на летище – 15 евро.
 • Бакшиши за шофьора и екскурзовода – х 5 евро на ден (55/80 евро за целия престой)
 • Обяди/вечери по време на програмата (извън включеното)
 • Лични разходи

Допълнително:

 • Кратка програма:
  • Пакетна цена на човек в двойна/тройна стая: 3900 лв.
  • Доплащане за единично настаняване – 600 лв.
 • Дълга програма:
  • Пакетна цена на човек в двойна/тройна стая: 5600 лв.
  • Доплащане за единично настаняване – 900 лв.
 • Полетно разписание:
  • Авиокомпания: Турски авиолинии
  • Позволен чекиран багаж: до 30 кг
  • Позволен ръчен багаж: до 8 кг 55х40х23 см + дамска/мъжка чанта. В ръчния багаж НЕ може да се пренасят остри предмети, оръжия, течности или гелове (повече от 1 л, разпределен в опаковки до 100 мл всяка) и др.
  • Примерно разписание кратка програма:
  • 07.10.2023 София 15:25 - 16:50 Истанбул 19:40 - 23:15 Техеран
  • 17.10.2023 Шираз 01:45 - 05:20 Истанбул 07:25 - 08:35 София
  • Примерно разписание дълга програма:
  • 07.10.2023 София 15:25 - 16:50 Истанбул 19:40 - 23:15 Техеран
  • 22.10.2023 Техеран 08:55 - 11:50 Истанбул 13:20 - 14:35 София
 • Забележки:
  • Пътуването е без медицински изисквания за имунизации!
  • В паспорта трябва да има 2 свободни страници и да има валидност не по-малка от 6 месеца при датата на влизане в страната.
  • За подготвяне на поканата за виза се изисква паспортна снимка по електронен път и попълнен въпросник.
  • Минимален брой туристи: 15 човека
  • Срок за уведомление на недостигнат брой: 30 дни преди датата на отпътуване
  • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна!
  • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
  • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите при необходимост!
 • COVID-19 изисквания за влизане в Иран:
  • Сертификат за завършен ваксинационен цикъл с изминати повече от 14 дни от пълната ваксинация
  • ИЛИ
  • Сертификат за отрицателен PCR-тест, направен не повече от 72 часа преди качване на самолета за Иран.
 • Условия за записване:
  • 50% депозит при записване.
  • Доплащане на пълната сума – до 45 дни преди пътуване.
 • Срокове за анулации и неустойки:
  • Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
  • 1/ от деня следващ деня на подписване на договора до 60 календарни дни преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист
  • 2/ от 59 до 45 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от внесения депозит
  • 3/ под 45 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от общата цена на туристическия пакет.
 • Важно:
  • В Иран съществуват строги норми на облекло и поведение. Дамите трябва да бъдат с облекло, покриващо ръцете и главата. Главата трябва да е покрита с шал (копринен, памучен или от друга лека материя) през цялото време задължително, а върху панталоните да се носи туника или риза, която да покрива краката до коленете. Мъжете следва да са облечени с дълги панталони, може да се носят ризи с къс и дълъг ръкав, потници и шарени ризи (тип хавайски) не са разрешени. Приемливи облекла за дамите можете да видите на следната връзка: http://farsibg.com/moda.shtml
  • Препоръчително е да носите пари в брой – евро или долари, кредитни карти не могат да бъдат използвани.

*При значителни промени на курса долар-евро туроператорът си запазва правото за корекция на цената!

Цената е платима в лева, по фиксинга на БНБ в деня на плащането!

Гарант на “В.Корект” по отговорност на Туроператора е ЗК «Лев Инс» АД със застрахователна полица № 00088321/13062110000361/08.04.2021.

Стандартни условия за записване по програми на Туроператор В. Корект

Tози сайт използва 'бисквитки'. Оставайки на сайта се съгласявате с използването на 'бисквитки' от наша страна. Съгласявам се Научете повече