Египет с българските египтолози

Египет - по стъпките на Нефертити

Екскурзии

Държави: Египет

Маршрут: Кайро, Ел-Миня, Ел-Фаюм, Луксор, Хургада

Продължителност: 8 дни / 7 нощувки

Дати: 25.11.2023 - 2.12.2023

3950 лв.

Описание

Пътуването е предназначено за всички, които искат да се докоснат до свещените места на Древен Египет и имат желание да научат повече за културата, религията и езика на тази велика, древна цивилизация.

Този пътуващ семинар е единствен по рода си в България, защото Ваши лектори на място отново ще бъдат египтолозите, преподаватели в Нов български университет: проф. Сергей Игнатов д.н, доц. д-р Теодор Леков и доц. д-р Емил Бузов.

Програма

1 ден (25.11.2023): Среща на летище София за полет до Кайро. Пристигане в Кайро. Посещение на музея на открито в района на Хелиопол в сърцето на мегаполиса Кайро. Там се е намирал един от главните култови центрове от епохата на Старото царство, заедно с важния Слънчев храм, посветен на Твореца. Ще разгледаме и запазения обелиск на Сенусерт I, който днес се издига в Хелиопол. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ден (26.11.2023): Закуска. В 7.00 тръгване от хотела към Гиза за посещение на пирамидите и Сфинкса (за желаещите доплащане на място за влизане в Хеопсовата пирамида – 440 EGP, вход за пирамидата Микерин или Хефрен – 100 EGP). Продължаваме с посещение на музей в Кайро. Обяд в местен ресторант (напитките се заплащат допълнително). Продължаваме с посещение на стъпаловидната пирамида на царя Джосер в Саккара, първата пирамида от епохата на Старото царство. Разглеждане на гробници и пирамиди от Старото и Новото царство и Късния Египет (за желаещите – доплащане на място за влизане от южния вход в стъпаловидната пирамида – 100 EGP, южната гробница – 100 EGP). Вечеря. Нощувка.

3 ден (27.11.2023): Закуска. Освобождаване на хотела. В 07.30 тръгване за посещение на първата от трите пирамиди на добрия цар Снофру, основоположник на IV египетска династия и баща на царя Хеопс в района на Медум. Обяд в местен ресторант (напитките се заплащат допълнително). Продължаване с посещение на гробниците на велможите в некропола в Бени Хасан от епохата на Средното царство. Гробниците на Хнумхотеп I, Хнумхотеп II, Амени, Нахт, Бакет, Хети и др. са запазили важни биографични надписи и великолепни изображения. Именно в Бени Хасан младият Хауърд Картър прави първите си стъпки в египтологията като художник и копист. Настаняване в хотела в Ел Миня. Вечеря. Нощувка.

4 ден (28.11.2023): Закуска. Освобождаване на хотела. В 08.00 отпътуване за посещение на зоната на Туна ел Джебел – посещение на района на Туна ел-Джебел, където се е намирал древният Хермополис, на древноегипетски Шмун (градът на осмете изначални божества и свързан с бога Тот (Джехути). Ще посетим и гробницата на Петозирис, главен жрец на Тот от времето на Александър Велики, както и гробницата на младата Исидора (по желание с допълнителен вход), която се удавила в Нил по времето на римския император Антоний Пий и чиято мумия все още се намира там. Продължаване към Амарна (древният град Ахетатон), столицата на царя Ахенитен (Ехнатон) Аменхотеп IV, където е намерен прочутият бюст на неговата съпруга, царица Нефертити, който днес се пази в Берлинския музей. Обяд в местен ресторант (напитките се заплащат допълнително). Продължаване към Абидос. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

5 ден (29.11.2023): Закуска. Освобождаване на хотела. Посещение на храма на царя Сети I в Абидос, едно от най-бляскавите достижения на XIX египетска династия, с великолепните си изящни релефи. Обяд в местен ресторант (напитките се заплащат допълнително). Продължаване към Дендера (около 100 км) – посещение на гръко-римския храм в Дендера, посветен на богинята Хатхор. Храмът е изключително добре запазен, с впечатляващи релефи и изображения. Там се е намирал и прословутият Зодиак, който сега се пази в Лувъра. Продължаване към Луксор (около 100 км – 2,5 часа). Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

6 ден (30.11.2023): Възможност за допълнителна екскурзия Балон до Луксор и долината на царете – 200 лв. на човек: Тръгване от хотела между 04.15 и 04.30. Пресичане на река Нил от източното до западното крайбрежие. По време на пресичането на реката ще бъде предложено чай или кафе с кекс. След пристигане на западното крайбрежие ще се качите на балон и ще летите между 30 и 45 минути, като ще може да видите от високо р. Нил, Луксор, долината на Царете и др. В зависимост от скоростта на вятъра и течението, пътешествието с балона ще приключи на източния или западния бряг. Трансфер обратно до хотела или директно взимане на хората от балона за екскурзионната програма. Връщане - около 07.30 часа. Точните часове ще бъдат уточнени на място.
Закуска. Отпътуване към Западния бряг, посещение на забележителните Мемнонови колоси, от времето на царя Аменхотеп III, Долината на царете, където се намират великолепно изписаните гробници на най-прочутите владетели на Новото царство – 3 от гробниците са включени във входния билет (за желаещите доплащане на място в египетски паунди (EGP) за посещение на допълнителни гробници: прочутата гробница на Тутанхамун, открита от египтолога Хауърд Картър – 300 EGP, има допълнителен вход и за други гробници, като на Рамзес VI – 100 EGP, Сети I – 1000 EGP). При възможност – посещение на магазин/работилница за алабастър. Обяд. Посещение на заупокойния храм на Рамзес III в Мадинет Хабу. Вечеря и нощувка.

7 ден (1.12.2023): Закуска. Посещение на храмовия комплекс Карнак – най-големият храмов комплекс в света и музей на открито, посветен на Твореца Амун Тивански. Ще видим и част от възстановената процесуална алея със сфинксове, която свързва Южното светилище- Луксорския храм, с този в Карнак, използвана по времето на празника Опет, по която са минавали церемониалните ладии на божествената триада – Амун, Мут и техният син Хонсу. При възможност посещение на магазин за папирус, където ще се запознаете с технологията на изготвянето им. Обяд в местен ресторант (напитките се заплащат допълнително). Продължаване към Хургада (около 330 км – 5 часа). Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

8 ден (2.12.2023): Закуска. Освобождаване на хотела. Трансфер за летището в Хургада за полет към София. Пристигане в България.

Пакетната цена включва:

 • Самолетни билети с директен чартърен полет София – Кайро / Хургада - София с включени летищни такси
 • 2 нощувки с вечери и закуски в Кайро в хотел Conrad Cairo 5* или подобен
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Grand Aton Hotel 4* в Ел-Миня или подобен
 • 1 нощувка със закуска, обяд и вечеря в хотел House of Life Abydos 4* хотел в Абидос или подобен
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел Steigenberger Luxor 5* или подобен
 • 1 нощувка на All inclusive в Хургада в хотел Gravity Sahl Hasheesh 5* или подобен
 • Всички необходими трансфери по посочената програма с комфортен автобус
 • Посещение на музея в Хелиопол.
 • Екскурзия с посещение на пирамидите в Гиза, сфинкса, Саккара.
 • Екскурзия с посещение на пирамидата на Снофру в Медум и гробниците Бени Хасан
 • Екскурзия с посещение на Туна ел Джебел и Амарна
 • Екскурзия с посещение на храмовете в Абидос и Дендера.
 • Екскурзия с посещение на Долината на царете и Мадинет Хабу
 • Екскурзия с посещение на храмовия комплекс Карнак
 • Входните такси за посещаваните обекти, посочени в програмата
 • Беседи по обектите от българските египтолози (проф. Сергей Игнатов и/или доц. д-р Теодор Леков и/или доц. д-р Емил Бузов)
 • Медицинска застраховка с асистанс с покритие 10000 евро към ЗД Евроинс
 • бакшиши за екскурзоводите и шофьорите от страна на обслужващата фирма – 50 USD на човек

Пакетната цена не включва:

 • Входна виза за Египет – 25 USD – заплаща се на място при пристигане
 • Допълнителни екскурзии, невключени в програмата по-горе:
  • Балон до Луксор и долината на царете – 200 лв. за възрастен / 100 лв. за дете до 12 години
 • Изхранването освен посоченото по програмата
 • Напитките по време на храненията (с изключение на: по време на закуските има включени вода, чай, кафе и безалкохолни напитки; по време на престоя в Хургада при настаняване на All inclusive са включени алкохолни и безалкохолни напитки през целия ден съобразно концепцията на хотела).
 • Лични разходи
 • Такса гориво и вредни емисии – обявява се 21 дни преди полета от чартърната компания (цените са калкулирани с параметри на самолетно гориво 1000 щатски долара/тон)
 • Застраховка отмяна на пътуването към ЗД Армеец АД или ЗД Евроинс.

Допълнително:

 • *изпълнението на описаната програма може да претърпи промени в последователността, но всички описани обекти по програмата ще бъдат посетени.
 • Пакетната цена е валидна при минимум 30 записани туриста.
 • Срокове за записване:
  • - депозит 30% при записване
  • - доплащане до 50% от пакетната цена до 05.10.2023.
  • - доплащане до пълната сума до 25.10.2023.
 • Условия за анулация:
  • При отказ от пътуване след 15.08.2023 – 30% неустойка.
  • При отказ от пътуване след 05.10.2023 – 50% неустойка.
  • При отказ от пътуване след 25.10.2023 – 70% неустойка.
  • При отказ от пътуване след 15.11.2023 – 100% неустойка.

*При значителни промени на курса долар-евро туроператорът си запазва правото за корекция на цената!

Цената е платима в лева, по фиксинга на БНБ в деня на плащането!

Гарант на “В.Корект” по отговорност на Туроператора е ЗК «Лев Инс» АД със застрахователна полица № 00088321/13062110000361/08.04.2021.

Стандартни условия за записване по програми на Туроператор В. Корект

Tози сайт използва 'бисквитки'. Оставайки на сайта се съгласявате с използването на 'бисквитки' от наша страна. Съгласявам се Научете повече